foto stadhuis
Klik op de foto om te vergroten
Toespraak van de burgemeester Antheunis Filip

De voorbije jaren heb ik noodgedwongen niet echt veel kunnen sporten. Op wat lopen na. Maar dat ik de voorbije jaren niet echt veel gesport heb neemt niet weg dat ik sport echt belangrijk vind en dat ik geloof in de rol die de maatschappij terzake kan en moet spelen.

Het maatschappelijk belang van sport is groot. Sport was vroeger een doel op zich. Nu is sport ook een middel geworden om brede maatschappelijke doelstellingen te realiseren. Sport - weliswaar in een voor iedereen aangepaste dosis - bevordert de gezondheid. Meer dan één Vlaming op de drie heeft last van overgewicht. Een betere fitheid door genoeg te bewegen is dus belangrijk voor het welzijn van onze bevolking. En overigens niet alleen voor hun welzijn, maar ook voor dat van de schatkist. Men heeft berekend dat meer beweging jaarlijks een besparing van 50 miljoen euro voor ons land zou opleveren, de kosten van sportblessures inbegrepen. Sport verhoogt ook de levenskwaliteit. Mensen vinden het plezierig, ze voelen zich beter in hun vel, ze komen er in contact met anderen. Dat kunnen mensen zijn met andere interesses, met andere sociale achtergronden.
Beste vrienden van Taiwa,
Ik denk dat jullie zich in het voorgaande zeer goed herkennen. Jullie bestaan immers al 25 jaar als Aikidoverenigiging. Ik heb me laten vertellen dat het allemaal begon in 1983 in jeugdhuis Den Hert. Ondertussen zijn jullie uitgegroeid tot een hechte groep van meer dan 30 sportievelingen die op wekelijkse basis Aikido beoefenen. ‘Sensei’ (betekent leraar) Dirk Van de Voorde toont jullie daarbij ruim 14 jaar de weg.

De woorden ‘de weg tonen’ zijn hierbij niet lukraak gekozen, want als ik me niet vergis betekent de lettergreep ‘do’ uit aikido, het ‘zoeken naar de weg’.
‘Ai’ zou dan op zijn beurt ‘harmonie’ betekenen en ‘ki’ energie, een soort van adem, een soort van energie die levende wezens in stand houdt.

Aikido lijkt me dus meer dan een sport alleen te zijn. Ik heb me laten vertellen dat in tegenstelling tot andere gevechtssporten het competitie-element helemaal niet zo belangrijk is. Jullie trainen jullie lichaam en geest vooral ter verbetering van jezelf. Door een aanval op de juiste manier onschadelijk te maken leren jullie dus vooral wat op welk moment de juiste handeling is om de situatie te overzien en te controleren. Op minstens drie terreinen lijken jullie me actief: op het sportieve vlak, het tactische vlak maar ook op het spirituele vlak.

Jullie hebben sinds geruime tijd een onderkomen gevonden in de gevechtssporthal in de Kazernestraat, een accommodatie die destijds door de stad in het leven werd geroepen om de beoefenaars van gevechtssporten in alle comfort hun favoriete sport te kunnen laten uitoefenen. Dat deze investering rendeert is duidelijk te merken aan de drukke bezetting van de gevechtssporthal. En laat ons eerlijk zijn: de dojo mag gezien worden. En de matten zijn heel wat comfortabeler om op te vallen dan pakweg het parket in uw living. Ik ben ervan overtuigd dat deze zaal, samen met het enthousiasme van jullie leraren en leden, aan het succes van jullie club bijdraagt. Als ik me niet vergis telde Taiwa, bij het intrekken in de nieuwe hal acht leden, en momenteel 30 leden. De stad hoopt op deze bescheiden manier een bijdrage geleverd te hebben tot de ontplooiing van jullie club.

Beste Aikido-beoefenaars,
In naam van het hele stadsbestuur wens ik jullie van harte proficiat met het vijfentwintigjarige jubileum van Aikidoclub Taiwa.

Ik stel voor dat we er eentje op drinken !